Майстори на феи

Автор: Весела Фламбурари

Художник: Нели Друмева

“Феи? Аз ги наричам „малките хора“. Защото освен за феички и фейчовци с пеперудени крилца това е история за джуджета, гномчета и тролове. А тук-таме може да се промъкне и някой таласъм… Съвсем сериозно! Цялата тази банда, накуп, се нарича „малките хора“. (То троловете не са от най-нисичките, ама… нейсе!) Не сте и чували за това ли? Обзалагам се, че и други работи не сте чували. Работи, които аз знам със сигурност. Търсили ли сте феи из парка с цветята? А в лехите с боб на село? Дааа, пращат ви за зелен хайвер… Абсолютно! Малките хора живеят навсякъде около нас, но не са нито в градините, нито в гората… Малките хора са във вашата стая. Ооо, да, да, да… Онези изящните пеперудени статуетчици. „Но те са направени от моделин“ – ще кажете. Точно така, феите са направени от моделин. Не вярвате? Казвате, че те не могат да летят? Напротив… Летят! Летят, когато вие спите. Защото феите са лунни създания. Но за да оживеят, не им стига само една луна. Неее… В своя моделинов свят те имат седемдесет и седем малки луни. Тези малки луни се къпят в седемдесет и седем миниатюрни водоскока. И всичко се събужда за живот, когато нашата луна освети малките луни и миниатюрните водоскоци. Моделиновите тревички се люшват, водата пее, а феите се протягат и прозяват в моделиновите си къщички. Феите живеят само през нощта. Но тъй като светлината от нашата луна се отразява в седемдесет и седемте малки луни, светът на феите е изпълнен с чудни светлини и романтични сенки. И може да ви се струва мързеланско да се почива през деня, но и вие спите по цели нощи, нали? И никой не ви натяква, че си губите времето. Освен това моделиновите феички са дребни… А когато някой е толкова дребен, той живее по-бързо и някак си много наситено. В една-едничка наша нощ феите могат да преживеят година. Дааа, да си дребничък, си има и своите предимства. А къде се намира този свят със седемдесет и седем малки луни и пеещи водоскоци? Ами… на улица „Грънчарска“ № 77. Не се шегувам!”

През 2018 г. Весела Фламбурари получи диплом за номинацията на изданието (след национална селекция/кратък списък/) в Националната награда „Христо Г. Данов“.

ISBN 978-619-7429-01-5

Твърди корици

Цветни илюстрации

136 с.

Формат 80/100/16

Печатни коли 8,5

Подходяща за деца, на които родителите им четат и за такива, които вече могат да четат без ограничения във възрастта, стига да пазят детското в себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.